A 2015. évi fotó monitoring munka képei

Képgalériánk több mint 200 helyen mutatja be a Római-part állapotát

 

 

A Római-part a Duna part menti szakaszának a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak között elterülő területét jelenti, ami lényegében Csillaghegynek és Békásmegyernek a Dunával határos oldala. A terület legértékesebb része az Északi vasúti összekötő híd és a Szentendrei-sziget déli csúcsa között terül el. Ennek a Duna-szakasznak a vizuális megfigyelhető állapotát rögzítettük egy fotó monitoring munka keretében. A monitoring munka fotóit az alacsony vízállású fövenyes partról, valamint a Dunáról készítették. A munka kiegészítő részeként lefotóztattuk a Duna-partnak az Északi vasúti összekötő híd és az Óbudai-sziget kis hídja közötti szakaszát, valamint Szentendre belvárosának a mobilgáttal érintett Duna-parti területét is. Ezeket a fotókat azért mutatjuk be, hogy mindenki számára világos legyen, mi a különbség egy fövenyes part, egy védművel megerősített part, és egy olyan partszakasz között, amelyre mobilgát rendszert telepítettek.

A Római-partra tervezett mobilgát biztonsága érdekében – nem túl masszív aluminium szerkezetről van szó – le kellene tarolni a Duna-partot szegélyező hangulatos galériaerdőt, a vízparti fákat és mélybetonozású tartóoszlopokat kellene kialakítani a jelenlegi fövenyes – fás partszélen. Aki ebben kételkedik, az nézze meg a szentendrei Duna-partot, ahol a régi fákat az utolsó szálig kiirtották. Hasonlóképp a műszaki beavatkozás áldozata lenne a ma még hangulatos kavicsos föveny, és valami olyasmit látnánk, mint ami Szentendrén a Duna-parton látható, ahol a várost hullám(és boka)törő kőhalmazzal választották el egymástól. A Római-partra tervezett mobilgát a budapesti Duna-szakasznak azt az egyedi arculatát, azt a kulturális – természeti örökségét pusztítaná el, amelyet a vízparti környezetre épülő több évtizedes hagyománnyal együtt Római-partnak nevezünk.
A monitoring munka fotóit közvetlenül elérheti az alábbi linkeken.

A megjelenő térképeken a piros pöttyökre kattintva tekinthetők meg a fotók. A piros pöttyök nem a fotókon látható helyeket, hanem a fotók készítésének helyszínét jelzik, azaz, hogy abból a pontból mit lehet látni.

A monitoring munka a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósulhatott meg.