Stratégia és környezet – a párbeszéd elmaradt

Összefoglaló a konferenciáról – az előadások letölthető anyagai.

A tavaly év óta folyó magyar-szlovák vízmegosztási tárgyalásokban résztvevők mindent megtesznek azért, hogy méltó módon folytassák a bős-nagymarosi erőműrendszer három évtizedes történetét, hogy a jövő történetírói semmivel ne lássák majd eseménytelenebbnek a jelen kor történéseit, mint azok voltak a rendszerváltás, vagy Horn Gyula kormánybiztosának, Nemcsók Jánosnak az idején. A titkos - vagy csak nem publikus (?) - tárgyalások, a miniszteri biztosnak nyilvánosságra hozott botrányos levele, a rengeteg információjával eltűnt(etett) bős-nagymarosi honlap, vagy, hogy a decemberi konferenciánkat 4 nappal a konferencia előtt hirtelen más helyszínre rakta át az Akadémia, most pedig, az áprilisi konferenciánkról testületileg távolmaradó tárgyalóküldöttség mind olyan szegmensét adják a vízlépcső történetnek, amelyek közt bizton lehet majd kapcsolatokat és összefüggéseket találni az utókor kutatóinak.
 
Ebben a történetben mindenki, így a jelen események szereplői is elfoglalják majd a helyüket a Duna Kör-ös Vargha Jánostól kezdve a dunakanyari duzzasztó megépítését szorgalmazó Nemcsók János kormánybiztoson át a Duna elterelését levezénylő Julius Binderig tartó palettán. A jelent meg lehet próbálni befolyásolni, megtéveszteni, de a jövő mindenkit a cselekedeti alapján fog megőrizni az emlékezetében. 

Reméljük, honlapunk hozzájárul majd ahhoz is, hogy a rossz emberek rossz emléke sokáig ne menjen feledésbe.

Az utókor nyilván a helyén fogja kezelni a konferenciánkra felkért, de a párbeszéd ellen a távollétükkel demonstráló magyar tárgyalódelegáció tagjainak szerepét is. Talán majd kiderítik, hogy pusztán megfutamodtak-e a nyilvános megmérettetés elől, vagy esetleg így akarták ellehetetleníteni a konferenciánkat, netán egész más dolgok álltak, állnak a háttérben.
A konferenciánkat megtartottuk, a vitákat lefolytattuk, ha nem is úgy, nem is olyan mélységben, ahogy azt lehetett és kellett volna, hisz az "illetékesek" távol maradtak, így számos „miért”-re nem kaptunk választ. Távol maradtak, annak ellenére, hogy a konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia volt főtitkára, Németh Tamás nyitotta meg, aki szakmai hitelességével állt ki az ügy, és a párbeszédet folytatni vágyók tenni akarása mellett.

Köszönettel tartozunk az Országos Vízügyi Igazgatóság főigazgatójának, Somlyódi Balázsnak a személyes közbenjárásáért, hogy az általunk felkért Láng István helyett – aki az OVF műszaki főigazgató-helyetteseként a magyar-szlovák vízmegosztási tárgyalásokon a vízgazdálkodási kérdésekben meghatározó szerepet tölt be – legyen előadó a vízgazdálkodás oldaláról, ugyanis Láng István nem (sem) vállalta a konferenciánkon az előadást és a vitát.

Igen sajnálatos, hogy az Igazságügyi Minisztérium kérésünk ellenére sem jelölt ki előadót Baranyai Gábor helyett, aki nem sokkal a konferencia előtt lemondta a korábban elvállalt részvételét. Az ő hiányát különösen sajnáljuk, hisz vitapartnerének, Nagy Boldizsárnak az előadásából megtudhattuk, hogy a Baranyai Gábor által körvonalazott javaslat tervezetben olyan tételek találhatók, mint lemondás a magyar vízvagyonról, a bősi erőműbe beépített magyar tulajdonrészről.

Felkértük azokat a környezetvédelmi szakembereket is, akiket Baranyai Gábor megnevezett, mint a Stratégiai Környezeti Vizsgálatban résztvevőket, ők szintúgy nem vállalták a részvételt és vitát. Távollétük viszont „igazolhatónak” nevezhető, mert a környezetügy államtitkára levélben indokolta meg a felkért szakemberek távolmaradását: mint megtudtuk, a környezetügy álláspontja szerint Stratégai Környezeti Vizsgálat nem készült, csupán vízügyi egyeztetések voltak a magyar – szlovák vízmegosztási tárgyalások keretén belül. Jó kérdés, hogy akkor mire hivatkozott Baranyai Gábor? - Többek közt ezt sem tudhattuk meg távollétében.

Ezért külön köszönet illeti meg a felkért előadók helyettesítőit, akik fontosabbnak találták a párbeszédet és a tájékoztatást, mint a Baranyai Gábor vezette tárgyalóküldöttség tagjai. Ádány Tamásnak, Gubányi Andrásnak és Déri Lajosnak volt köszönhető, hogy érdemi vita kialakulhatott a konferenciánkon.

Nem tudjuk nem megemlíteni, hogy amíg a környezetügy részéről voltak résztvevők a konferenciánkon, addig az Igazságügyi Minisztériumtól senki nem jelezte, hogy akár csak megfigyelőként is kíváncsi lenne a konferencián elhangzottakra.

A konferencián elhangzott előadások vetített anyagai alább megtekinthetők (Ádány Tamás előadás kivételével, aki klasszikus szóbeli előadást tartott vetítés nélkül).

Déri Lajos előadása megtekinthetö (15 Mb) ide kattintva
Bárdos Dák Péter előadása megtekinthetö (10Mb) ide kattintva
Gubányi András előadása megtekinthető (10 Mb) ide kattintva
Csányi Béla előadása megtekinthető (8 Mb) ide kattintva
Ádány Tamás nem vetített előadást tartott,
Nagy Boldizsár előadása megtekinthető (0.5 Mb) ide kattintva