Magyar – szlovák vízmegosztási tárgyalások

Történt valami az elmúlt évben?

Mintegy éve robbant ki, hogy az Igazságügyi Minisztérium biztosa, Baranyai Gábor nem titkos, csak nem publikus tárgyalásokat folytat, hogy megoldják a Duna 1992-es elterelése óta tartó áldatlan állapotot, hogy az szigetközi Öreg Duna-mederben a vízhozamnak éves átlagban alig 20 százalékát juttatja Szlovákia, és egyben lezárja a hágai bíróság leghosszabban húzódó perét.

Egy nyilvánosságra került, az igazságügyi miniszternek szánt levél szerint (http://mno.hu/data/cikk/1/30/95/47/cikk_1309547/bos-nagymaros_jelentes_magyarnemzet.pdf), idézzük "a kérdéskört a lehető legkisebb nyilvánosság mellett kell lezárni", erről, és az akkori állapotról részletesen írtunk ( http://www.dunacharta.hu/cikk.php?ssz=165).
A miniszteri biztos szemmel láthatólag tartja magát az egy évvel ezelőtti álláspontjához, ugyanis utoljára tavaly októberben kaptunk érdeminek nevezhető információkat a tárgyalási koncepciójával kapsolatban, egy „Összefoglaló”-nak nevezett 4 oldalas dokumentumot, és egy 46 oldalas „Jont Conclusion”-ként ismert közös magyar-szlovák tanulmány bocsájtott az érdeklődők rendelkezésére. A 2016. január 26-án tartott KÖTEB konferencián (http://www.dunacharta.hu/cikk.php?ssz=176) új információkat nem kaptunk, és újabb dokumentumok azóta nem lettek közzétéve, fogalmunk sincs, hol tartanak a tárgyalások, amelyeknek honlapja nincs.
Ami megtudhattunk, azt nyilatkozatokból illetve hivatalos levelekből olvashattuk ki.
Így egy levélből tudjuk, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak áprilisban nem volt tudomása arról, hogy készült volna Stratégiai Környezeti Vizsgálat, tudomásuk szerint csak vízügyi egyeztetések történtek addig.
Egy újságnyilatkozatból tudhatjuk (http://mno.hu/belfold/az-uj-dunaszaurusz-arnyekaban-1348409), hogy, idézzük: „ a négy fenékküszöbös megoldásnak nincsenek sem elkészült műszaki tervei, sem látványképei.”
Hasonló tartalmú levelet kaptunk az Igazságügyi Minisztériumtól a nyár folyamán, amiben felhívták a figyelmünket, hogy, idézzük: „..a kormánymeghatalmazottak által további vizsgálatra javasolt fenékküszöbös megoldásnak nincsenek műszaki tervei..”
Önként vetődik fel a kérdés, hogy ha sem stratégiai környezeti vizsgálat, sem műszaki tervek nem készültek - még látványtervek sem -, akkor mi alapján javasolta Baranyai Gábor a Duna 4 gáttal történő megduzzasztását, az egész Duna folyam legsűrűbben duzzasztott szakaszának kialakítását?


Továbbra is válaszra várunk.