H√°rmat mondok, nyolc lesz belŇĎle

Sajtónyilatkozat

Megt√©vesztŇĎ adat ker√ľlt bele az uni√≥s V√≠z Keretir√°nyelv v√©grehajt√°s√°ra hivatott Orsz√°gos V√≠zgyŇĪjtŇĎ-gazd√°lkod√°si Terv szigetk√∂zi tervezet√©be. K√©rd√©ses, hogy ez adminisztrat√≠v hiba, vagy az√©rt t√∂rt√©nt, hogy eltitkolj√°k, hogy a mintegy 40 kilom√©teres szigetk√∂zi Duna-szakaszra nyolc g√°tat terveznek √©p√≠teni. √ćgy nem csak a v√≠zgyŇĪjtŇĎ-gazd√°lkod√°si tervez√©s szigetk√∂zi t√°rsadalmi vit√°ja v√°lt √©rtelmetlen sz√≠nj√°t√©kk√°, de ezzel a tervezettel a Magyar Korm√°ny val√≥tlan adatokat tartalmaz√≥ dokumentumot fog Br√ľsszelnek √°tadni.

Az Eur√≥pai Uni√≥ ter√ľlet√©n ir√°nyad√≥, √ļgynevezett V√≠z Keretir√°nyelv (VKI) elŇĎ√≠rja, hogy a vizeinket 2015-re j√≥ √∂kol√≥giai √°llapotba kell hozni. A beavatkoz√°sokat az Orsz√°gos V√≠zgyŇĪjtŇĎ-gazd√°lkod√°si Terv (OVGT) fogja r√∂gz√≠teni, amelynek t√°rsadalmi vit√°j√°t az √©v v√©g√©n kell lez√°rni.

Az OVGT Szigetk√∂zt √©rintŇĎ r√©sze az √Čszak-dun√°nt√ļli K√∂rnyezetv√©delmi √©s V√≠z√ľgyi Igazgat√≥s√°g (√ČDUVIZIG) k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©vel k√©sz√ľlt el. M√°r most meg√°llap√≠that√≥, hogy a tervezet az uni√≥s V√≠z Keretir√°nyelvvel sajn√°latos m√≥don t√∂bb ponton ellent√©tes, a Szigetk√∂zre, √©s a v√≠zk√©szletekre k√°ros. A tervezetbe ugyanis sz√≥ szerint √°tvett√©k az √ļgynevezett Szigetk√∂zi Term√©szetv√©delmi Egyes√ľlet (SZITE) kifejezetten technokrata szeml√©letŇĪ, erŇĎsen vitatott, b√°r helyi szinten m√°r t√∂bb √©ve propag√°lt javaslat√°t, amely a mintegy 40 kilom√©teres szigetk√∂zi Duna-szakasznak h√°rom keresztg√°ttal t√∂rt√©nŇĎ duzzaszt√°s√°t ir√°nyozza elŇĎ (√ļn. "SZITE-javaslat").

Ugyanakkor zajlik egy tudom√°nyos nemzetk√∂zi szak√©rtŇĎi vizsg√°lat a Szigetk√∂z hossz√ļ t√°v√ļ, fenntarthat√≥ rehabilit√°ci√≥j√°r√≥l a K√∂rnyezetv√©delmi √©s V√≠z√ľgyi Miniszt√©riumban (KVVM). A lehets√©ges mŇĪszaki megold√°sok k√∂z√∂tt szint√©n megjelenik a SZITE t√∂bbg√°tas terve, √°m ebben m√°r j√≥val t√∂bb g√°ttal sz√°molnak, mint a f√∂ntebb eml√≠tett "SZITE-javaslat" eset√©ben . A miniszt√©rium √°ltal nemr√©giben nyilv√°noss√°gra hozott elŇĎzetes megval√≥s√≠that√≥s√°gi tanulm√°nyban a SZITE terve az √ļgynevezett "sŇĪrŇĪn alkalmazott duzzaszt√°s" kateg√≥ri√°ban szerepel, teh√°t nem h√°rom, hanem nyolc g√°t √©p√≠t√©s√©t ir√°nyozza elŇĎ. A KVVM tanulm√°ny√°b√≥l egy√©rtelmŇĪen kider√ľl, hogy mŇĪszaki megval√≥s√≠t√°s szempontj√°b√≥l a SZITE h√°romg√°tas javaslat√°t nem, csak a nyolcg√°tas javaslat√°t vizsg√°lj√°k.

Hogy a h√°rom- illetve nyolcg√°tas tervek k√©sz√≠tŇĎi ne tudtak volna egym√°s anyag√°r√≥l az kiz√°rhat√≥. Egyr√©szt a nyolcg√°tas KVVM anyag egyik szak√©rtŇĎje ugyanaz az √ČDUVIZIG-igazgat√≥, aki a SZITE terveire alapozott h√°romg√°tas szigetk√∂zi v√≠zgyŇĪjtŇĎ-gazd√°lkod√°si tervet a nyilv√°noss√°g sz√°m√°ra bemutatta, m√°sr√©szt a KVVM egyik v√≠z√ľgyi fŇĎoszt√°lyvezetŇĎje a SZITE volt eln√∂ke.

Mindenesetre nem tarthatjuk v√©letlennek, hogy ugyanaz a mŇĪszaki javaslat, ami a KVVM tudom√°nyos jellegŇĪ szak√©rtŇĎi anyag√°ban m√©g a Duna sŇĪrŇĪ, nyolc helyen t√∂rt√©nŇĎ duzzaszt√°s√°t ir√°nyozza elŇĎ, az a helyiek inform√°l√°s√°ban m√°r "csak" h√°rom duzzaszt√≥t t√ľntet fel.

A SZITE √©s az annak javaslat√°t propag√°l√≥ politikusok az uni√≥s tiszts√©gviselŇĎket, az Orsz√°ggyŇĪl√©s K√∂rnyezetv√©delmi Bizotts√°g√°nak tagjait, tov√°bb√° a civil szervezeteket √©s a helyi lakoss√°got is megt√©vesztett√©k a terv val√≥di mŇĪszaki param√©tereinek elhallgat√°s√°val:

1. A jelenlegi szigetk√∂zi tervezettel a Magyar Korm√°ny val√≥tlan adatokat tartalmaz√≥ dokumentumot fog √°tadni Br√ľsszelnek. Hogy h√°rom, vagy nyolc keresztg√°t √©p√ľl-e a szigetk√∂zi Duna-szakasz 40 kilom√©teres szakasz√°ra (√°tlagban egy g√°t 5 kilom√©terenk√©nt!), az semmilyen szempontb√≥l sem l√©nyegtelen, hiszen √©rinti a v√°rhat√≥ k√∂lts√©gek, az iv√≥v√≠zb√°zisok a v√≠ztisztas√°g, az √°rv√≠zv√©delem, a talajv√≠zszint, √©s az √∂kol√≥giai rendszerek k√©rd√©s√©t.

2. A v√≠zgyŇĪjtŇĎ-gazd√°lkod√°si tervben k√∂z√∂lt val√≥tlan adatok az uni√≥s V√≠z Keretir√°nyelv egyik alapelv√©t, a tervezet t√°rsadalmi megvitat√°s√°t √©rtelmetlen sz√≠nj√°t√©kk√° degrad√°lj√°k, hiszen a r√©sztvevŇĎ civil szervezeteknek, √©s √°llampolg√°roknak hamisan felt√ľntetett adatok alapj√°n kell a tervezetrŇĎl v√©lem√©nyt form√°lniuk.

3. Mivel nyolc duzzasztó sokkal jobban megemeli az árvízi szintet, mint három duzzasztó, így a nyolcgátas terv elhallgatásával a szigetközi lakosság és döntéshozók megnyerése a tervezet számára könnyebbé válik, mivel a helyiek nem tudják megítélni a tervezett beavatkozás tényleges kockázatát.

Jogosan mer√ľl fel az ig√©ny, hogy megtudjuk: a SZITE rendezv√©nyein rendre megjelenŇĎ k√∂rnyezetv√©delmi miniszter, a helyi orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎ, valamint a SZITE terv√©t propag√°l√≥ helyi politikusok, polg√°rmesterek tudtak-e arr√≥l, hogy a Szigetk√∂zben lak√≥kkal megt√©vesztŇĎ terveket akarnak elfogadtatni?

A v√≠zgyŇĪjtŇĎ-gazd√°lkod√°si tervben tal√°lhat√≥ val√≥tlan, hamis adatok felt√ľntet√©se miatt az alul√≠rott civil szervezetek a korm√°nyhoz, illetve k√∂zvetlen√ľl Br√ľsszelhez fordulnak, k√©rve az eset kivizsg√°l√°s√°t, valamint a jelenlegi szigetk√∂zi v√≠zgyŇĪjtŇĎ-gazd√°lkod√°si terv t√∂rl√©s√©t, √©s helyette egy korrekt terv t√°rsadalmi vit√°ra bocs√°t√°s√°t.

Forr√°s:
- http://www.szite.hu/index.php?p=page@content&pid=12
- www.bosnagymaros.hu

Aláírók:
- Duna Charta
- Védegylet