Betontömb tároló Dunakilitinél

Elképesztő méretű, a Duna eltereléséhez készített betontömb tárolóra bukkantunk

Közismert, hogy a csehszlovák vízügyi szakemberek a Dunát 1992. október 23 és 26 között terelték el Dunacsúnynál. A Duna Kör vezetőinek akkori hibás helyzetelemzését (a C variáns, a Duna egyoldalú elterelése csak „papírtigris”) a gátépítő lobbi képviselői azóta is fegyverként használják fel a Duna Körhöz nem köthető jelenlegi környezetvédőkkel szemben, mélyen hallgatva azokról a korabeli híradásokról, hogy a Duna elterelésében aktívan részt vettek egyes hazai vízügyi szakemberek is, és, hogy a Duna eltereléséhez használt egy köbméteres betonkockák nem kis részét Magyarországról szállították Dunacsúnyra a Duna eltereléséhez.

Idén ősszel a dunakiliti fenékküszöb alatti Duna-szakaszon tartottunk bejárást, eközben a duzzasztó és a fenékküszöb közötti szigeten alsó csücskéhez közel 2 óriás betontömb tárolót találtunk, amelyet a térképen piros ellipszissel jelöltünk. 

A tároló a Google térképén is jól kivehető itt. A térképről megbecsülhető, hogy a két, egymás közelében lévő területen több mint 5 ezer négyzetméteren tárolják a betontömböket, és mivel 2 sorban deponálták a kockákat, több mint 10 ezer darab betonkockát tárolnak itt diszkréten, a nyilvánosságot kerülve. A horoggal ellátott betonkocka mezők megdöbbentő látvány a tájban.

Nem tudjuk, mi célból tartják fenn ezt a betontemetőt. A betontömbök jó állapotban vannak, de a felületükből egyértelmű, hogy nem mostanában készítették őket, elképzelhető, hogy a Duna eltereléséhez lettek legyártva. Valószínűleg többet készítettek a kelleténél, és ennyi megmaradt. Biztosra vehetjük, nem az akkori Csehszlovákiából szállították ide, hanem hazai gyártásúak, és abban is biztosak lehetünk, hogy ha innen szállították őket a dunacsúnyi eltereléshez, akkor azt magyar segédlettel tették.
Természetesen azt sem lehet kizárni, hogy az 1995-ben épített fenékküszöbhöz készítették a betontömböket, csak valamiért jóval többet gyártottak a kelleténél.

Kérdés még, hogy mi célból tárolják őket, egyszerűen itt maradtak, vagy esetleges további felhasználásukat várják? Az is kérdéses, hogy leltárban vannak-e még, vagy az elmúlt több mint 20 évben amortizáció címén nullára leírták az egész tételt, azaz papíron nem léteznek, viszont egy esetleges felhasználás esetén mintegy 300-500 millió forint értéket lehetne mobilizálni belőlük.

 A kisebbik betontározó.

A nagyobbik betontározó mintegy 160 méter hosszú.