S√≥lyom L√°szl√≥ k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k √ľzenete a Duna K√∂r megalakul√°s√°nak 20. √©vfordul√≥j√°ra

A Duna K√∂r megalakul√°sa √≥ta majd egy ember√∂ltŇĎ telt el. A K√°d√°r-rendszer utols√≥ √©veire elviselhetetlenn√© v√°lt hallgat√°s ut√°n felszabadultan t√∂rt ki akkor - egyed√ľl√°ll√≥ m√≥don a k√∂z√©p-eur√≥pai r√©gi√≥ban - a k√∂rnyezetk√°ros√≠t√°s elleni civil ellen√°ll√°s. A Duna meg√≥v√°s√°nak √ľgye alkalmat teremtett arra, hogy az egym√°sr√≥l nem tud√≥, egym√°st nem ismerŇĎ emberek t√∂mege k√∂z√∂ss√©gg√© v√°ljon, √©s kipr√≥b√°lja erej√©t. Ez a kiv√©teles t√∂rt√©nelmi pillanat megford√≠totta az orsz√°g sors√°t.

A Duna megment√©s√©vel kapcsolatos terveink √©s elk√©pzel√©seink nem mind val√≥sultak meg. M√©gis √≥ri√°si siker, hogy megakad√°lyoztuk a nagymarosi g√°t √©s erŇĎmŇĪ fel√©p√≠t√©s√©t.

Azonban t√∂bbet is nyert√ľnk. A Duna K√∂r p√©ld√°ja kisug√°rzott az eg√©sz t√°rsadalomra, a kibontakoz√≥ demokratikus √©s ellenz√©ki kezdem√©nyez√©sekre.

Akkor felmutattuk a v√°laszt√°s lehetŇĎs√©g√©t. A v√°laszt√°s felelŇĎss√©g√©t nem h√°r√≠thatjuk √°t sem a gazdas√°g, sem a politika int√©zm√©nyeire.

A Duna K√∂r megalakul√°sa √≥ta nagy v√°ltoz√°sokon ment kereszt√ľl Magyarorsz√°g. A foly√≥√©rt azonban ma is ki kell √°llnunk. √Ėnmag√°ban a demokr√°cia, a szabads√°g, vagy √©ppen az Eur√≥pai Uni√≥s tags√°g csup√°n lehetŇĎs√©g, de nem ad garanci√°t arra, hogy kusza √©rdekek ment√©n ne √©rje √ļjabb t√°mad√°s a Dun√°t, mik√∂zben √©vtizedes probl√©m√°k is megold√°sra v√°rnak, ahogy ezt nemr√©g a Szigetk√∂zben szem√©lyesen is tapasztaltam.

Mindazok, akik ezt felismerve bekapcsol√≥dtak Duna K√∂r √©s m√°s, a k√∂rnyezet, az √©letminŇĎs√©g √©s a j√∂vŇĎ √©rdek√©ben fell√©pŇĎ civil kezdem√©nyez√©sekbe, meghozt√°k a maguk felelŇĎss√©gteljes d√∂nt√©s√©t. Ňźk es√©lyt adtak a vil√°gnak, √©s meghagyj√°k a j√∂vŇĎ nemzed√©kek sz√°m√°ra azt a lehetŇĎs√©get, hogy majd ŇĎk is v√°laszthassanak!

Ugyanakkor nem el√©g a lelkesed√©s √©s elk√∂telezetts√©g. A kezdem√©nyez√©sek csak akkor lehetnek sikeresek, ha a z√∂ld mozgalmak fell√©p√©s√©t minden esetben szakszerŇĪs√©g k√≠s√©ri. Ezen a t√©ren b√≠ztat√≥ a fejlŇĎd√©s. Mindennek elŇĎfelt√©tele, hogy a sz√ľks√©ges inform√°ci√≥k hozz√°f√©rhetŇĎk legyenek. Az inform√°ci√≥s szabads√°got szint√©n egyre ink√°bb siker√ľl - ak√°r b√≠r√≥s√°g √ļtj√°n is - √©rv√©nyes√≠teni. K√ľl√∂n√∂sen fontos tov√°bb√° egy olyan szeml√©letv√°lt√°s, hogy a k√∂rnyezetv√©dŇĎ fell√©p√©sekben a k√∂vetŇĎ, tiltakoz√≥ akci√≥k helyett a perspektivikus szeml√©let, a j√∂vŇĎ nemzed√©kek ir√°nti felelŇĎss√©g kapjon hangs√ļlyt mind a t√°rsadalomban, mind a d√∂nt√©shoz√≥k k√∂r√©ben.

Ehhez a munk√°hoz k√≠v√°nok sok erŇĎt, sikert, √©s az erŇĎk √©s ismeretek egyes√≠t√©s√©t a h√ļsz √©v elŇĎtti √∂sszefog√°s szellem√©ben!

Budapest, 2006. november 4.

Sólyom László