Vizet a Dunába – és ne gátakat!

Érvényes a Kisalföld népi kezdeményezése

Az Országos Választási Bizottság 2012. augusztus 22-i ülésén megállapította, hogy a Mosoni-Duna és a szigetközi Öreg Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatása érdekében szervezett országos népi kezdeményezés támogatására több mint hetvenezer hiteles aláírás gyűjtöttek össze, így a kezdeményezés érvényes.

Mint a 2012. május 17-i hírünkben megírtuk (http://www.dunacharta.hu/cikk.php?ssz=91), a Kisalföld c. napilap a Szigetközi Természetvédelmi Egyesülettel összefogva aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy ötvenezer aláírás összegyűjtésével kieszközöljék, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a szigetközi Öreg Duna-meder és győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását. Az aláírásgyűjtés kérdése így szólt: „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?” A Kisalföld beharangozó cikkében ennél több konkrétumot nem is lehetett találni azzal kapcsolatban, hogy van-e az aláírás gyűjtés szervezőinek konkrét vízgazdálkodási javaslatuk, vagy a vízgazdálkodási megoldások kiválasztását az Országgyűlésre bízzák. Arról, hogy a „Vizet a Dunába!” című kampányukkal valójában gátak építéséhez gyűjtik az aláírásokat, nem lehetett olvasni, olyannyira, hogy az a szó, hogy „gát” vagy „duzzasztó” nem is szerepel a cikkben. (http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/vizet_a_dunaba_alairasokat_gyujtunk_a_szigetkozert/2279381/).
Mindenesetre a kezdeményezőket ismerve, a május 17-i hírünkben megírtuk, hogy addig a Szite a szigetközi Duna-szakasz megduzzasztásáért tevékenykedett, és a Kisalföld ezt évek óta propagálja. A Szite és a Kisalföld az aláírások összegyűjtése után nem rejtegette szándékát, megírták, hogy a szigetközi Duna-szakasz vízgazdálkodásának javítására a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület dolgozott ki megoldási javaslatot, valamint, hogy a Mosoni-Duna győri szakaszának problémája megoldható lenne egy torkolati műtárgy építésével – nevezzük néven, a folyó torkolatának áthelyezése után (!) egy duzzasztó építésével (http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/vizet_a_dunaba_-_ervenyes_nepi_kezdemenyezes_a_szigetkozert_-_video/2294168/). Hasonlót lehetett olvasni az Origo-ban 2012. 08. 26-án, ahol 3 gát megépítésének szükségessége mellett érveltek (http://www.origo.hu/itthon/20120824-a-mosoniduna-es-a-szigetkoz-alacsony-vizallasa.html).
A Magyar Nemzet 2012. augusztus 24-i és augusztus 27-i számában mind a Kisalföld főszerkesztője, mind a Szite elnöke kifejtette, hogy vízgazdálkodási megoldásként a Szite által kidolgozott duzzasztást tudják elképzelni. A cikkben a Duna Charta véleménye is helyt kapott, miszerint az aláírásgyűjtés kampányának a címe „Vizet a Dunába” és nem „Gátat a Dunába” volt.

Álláspontunk továbbra is ez: Vizet a Dunába – és ne gátakat!