A Környezetvédelmi Bizottság elnökénél Nagymaros is szóba jöhet

Sajtóközlemény, 2009. június 3. - Duna Charta, Reflex, Védegylet

Nagy Andor (KDNP), az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának mindössze két hete megválasztott elnöke olyan kijelentést tett egy szigetközi kerekasztal-konferencián, miszerint "ha kell Nagymarosról is lehet vitát folytatni", azaz véleménye szerint a Nagymarosra tervezett gát felépítése is szóba jöhet. (1)

Nagy Andor kijelentése egyértelműen gyengíti a magyar tárgyalási pozíciót a Dunával kapcsolatos magyar-szlovák kormányközi tárgyalásokon. Emiatt a Duna Charta, a Reflex és a Védegylet levéllel fordul az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának alelnökeihez, hogy frissen kinevezett elnöküknek bizottsági meghallgatását kezdeményezzék a nagymarosi gáttal kapcsolatos állásfoglalása miatt.

A nagymarosi Duna-gát ötletét lehetséges alternatívaként felmelegítő Nagy Andor kijelentése teljességgel érthetetlen, hiszen a Fidesz a gát ellenes tüntetéseket a rendszerváltás előtt és után is aktívan támogatta.

Mint ismeretes a költséges, környezetromboló és minimális áramot termelő nagymarosi vízerőmű építését a rendszerváltás legnagyobb tüntetéseinek hatására még az MSZMP utolsó kormánya állította le Németh Miklós miniszterelnök idején 1989-ben. A Horn-kormány az utolsó napjaiban kötött titkos megállapodást Szlovákiával, egy Nagymaroshoz közeli (pilismaróti) gátról, ám ezt szintén több tízezres demonstráció utasította el 1998-ban.

A Fidesz 2009. március 28-án, néhány hete bemutatott "Felelősséggel a környezetünkért - Magyarország Környezetvédelmi Stratégiája" című környezetpolitikai anyaga egyértelműen egyértelműen Nagy Andor álláspontjával szemben fogalmaz: "Nem támogatjuk folyóink, költséges, természetkárósító, vízbázisainkat tönkretevő, vízlépcsőkkel való beépítését." (2)

Hasonló - Nagy Andoréval teljességgel ellentétes - véleményt ad közzé Prőhle Gergely, az egykori Orbán-kormány közigazgatási államtitkára a Heti Válasz 2009. május 14-i számában "Versengés a Duna-völgyben" című cikkében, miszerint: "a magyar diplomácia részéről az lenne a legnagyobb eredmény, ha már a Dunaszaurusz újbóli napirendre kerülését is el lehetne kerülni". (3)

A föntebb említett, pár napja lezajlott szigetközi rendezvényen felolvasásra került Hegyi Gyula (MSZP) EP-képviselő levele, amelyben ellenezte, hogy környezetet károsító nagymarosi Duna-gát, vagy ahhoz hasonló beruházás épüljön.

A hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete a szlovák-magyar Duna-ügy kapcsán kimondja, hogy Magyarország nem kötelezhető alsó duzzasztó építésére. Emellett érvényes kormányhatározat rögzíti, hogy Nagymarosnál nem épít Magyarország duzzasztót.

A fentiek miatt indítványozzuk Nagy Andor Környezetvédelmi Bizottság előtti meghallgatását.

(1) Kisalföld, 2009. május 26., "Aggódó levelek zöldektől", Cséfalvay Attila
(2) Felelősséggel a környezetünkért - Magyarország Környezetvédelmi Stratégiája,
http://fidesz.hu/download/kvi_pr_nyomdaba_090318_04_01.pdf
(3) Heti Válasz, 2009. május 14., Versengés a Duna-völgyben,
Prőhle Gergely
http://hetivalasz.eu/cikk/0905/22431


Aláírók:

Duna Charta
Reflex - Győr
Védegylet


További információ:

Bárdos Deák Péter
Duna Charta
06 20 357 4785
E-mail:dunacharta@dunacharta.hu

Vida Viktor
Védegylet
06 70 205 5879
E-mail:iroda@vedegylet.hu

Háttér:

Nagy Andor életrajza:
http://kdnp.hu/kdnp/parlamenti-frakcio/nagy-andor

Bárdos Deák Péter és a Védegylet volt elnöke, Karátson Gábor cikke a témával kapcsolatban itt érhető el:
http://greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=21645