A Duna Charta álláspontja a titkos magyar-szlovák vízmegosztási tárgyalással kapcsolatban

Sajtónyilatkozat

A Duna Charta megütközéssel értesült arról, hogy magyar kormányzati tisztségviselők titkos tárgyalásokat folytatnak Szlovákiával, hogy a szigetközi Öreg-Dunára duzzasztókat építsenek. Vízre van szükségünk, nem gátakra!

Szigetköz mellékágainak vízpótlását az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) idén júniusban egy 6 milliárdos beruházással befejezettnek tekintette. A mellékágrendszer vízellátottsága hosszú távon megoldott, az ökológiai állapot stabilizálódott. Nincs sürgető indok olyan műszaki beavatkozásra a szigetközi Öreg-Dunán, amely gátak építését igényelné, vagy a nekünk járó 50%-nyi vízről való lemondást indokolná! Szigetközben nincsenek kiszáradt mellékágak!

Elfogadhatatlan, hogy ambiciózus vízügyes technokraták, kihasználva egyes kormányzati tisztségviselők tájékozatlanságát, mindazokat az elavult vízügyi beruházásokat megvalósítsák, amelyeket sem Grósz Károly és környezetvédelmi minisztere, Maróthy László, sem Horn Gyula és kormánybiztosa, Nemcsók János nem tudott véghezvinni.
Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a „vízlépcsőt és demokráciát” szlogenje épp a FIDESZ kormánya alatt bújjon ki a palackból!

Az OVF egyértelművé tette a Kvassay Jenő Terv társadalmi vitára bocsátott tervezetében, hogy a Dunára duzzasztókat akar építeni. Látni kell, hogy a mostani titkos tárgyalásokban előkészített szigetközi duzzasztók terve koncepcionális része a teljes hazai Duna-szakasz bevízlépcsőzésének!

A titkos tárgyalásokban körvonalazott szigetközi duzzasztóknak a tervezete már jogi szempontból is kényszerpályára állítja a kormányzatot, az – amikor a víz szerepe a világban egyre jobban felértékelődik, és stratégiai jelentőségűvé válik – egyenértékű azzal, hogy Magyarország önként lemond az őt megillető vízvagyonról.
Magyarországnak nem érdeke a szigetközi duzzasztók megépítése, mert ebben a leosztásban hazánknak csak ökológiai kár, természetpusztítás, vízvagyon vesztés, a térség alatt elhelyezkedő ivóvízbázis elszennyezése, valamint néhány, a tájképet elcsúfító, teljesen felesleges duzzasztó jut.

A FIDESZ megszületésétől kezdve konzekvensen elutasította a Duna bárminemű duzzasztását. Az elmúlt évtizedek hasonló próbálkozásait (1998: Nemcsók-terv, 2010: szigetközi duzzasztási tervek átadása Szlovákiának, 2012: vízlépcső tervek az Új Széchenyi-tervben) a FIDESZ kormányzat igen határozottan leállította. Most is ezt javasoljuk, ezt kérjük a kormányzattól:
Ne engedjék, hogy a vízügyi lobbi átírja a FIDESZ több mint 2 évtizedes Duna politikáját!


Duna Charta elnöksége