Több gát, kevesebb víz. A magyar-szlovák tárgyalások felfüggesztését kéri a Duna Charta.

Sajtónyilatkozat

Levelünkben a vízmegosztási tárgyalások felfüggesztését, és a Baranyai Gábor miniszteri biztos által előterjesztett megegyezési javaslat felülvizsgálatát kérjük, mivel az MTA január 26-án tartott konferenciáján minden magyar előadó azt hangsúlyozta, hogy csak további vizsgálatok alapján lehetne felelősen dönteni a szigetközi Duna-szakaszon tervezett műszaki beavatkozásokról.

Vizsgálat elrendelését javasoljuk annak kiderítésére, hogy ténylegesen folytattak-e a törvényes előírásoknak megfelelő stratégiai környezeti vizsgálatot (SKV) a miniszteri biztos által támogatott négygátas duzzasztás megalapozására, és kérjük, hogy a jegyzőkönyveket adják ki számunkra.

A szigetközi Duna-szakasz rehabilitációja évszázadokra meghatározhatja a Duna-táj arculatát, ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a SKV elkészítésével az adott tudományos szakterület specialistái helyett egy mindössze négytagú szakértő testületet bíztak meg, melynek műszaki és hidrológiai kérdésekben meghatározója egy tudományos fokozattal nem rendelkező operatív árvízvédelmi szakember.

A Duna Charta álláspontja szerint amit Baranyai Gábor előkészített, az nem rehabilitáció, hanem a folyamszakasz teljes leszabályozása a magyar és szlovák vízépítő lobbi elképzeléseinek megfelelően, elemi ökológiai érdekeink rovására. Mindez a nemzetközi jogvitában eddig képviselt magyar álláspont feladása egy olyan megoldás érdekében, amely hosszabb távon fokozza a terület alatt elhelyezkedő, Európában egyedülálló nagyságú ivóvíz-bázisok elszennyeződését és jelentősen növeli a térség árvízi veszélyeztetettségét.

A Duna Charta elnöksége