" ... Amikor politikusok ezzel próbálkoztak, akkor bele is buktak és ez így is van jól."

Orbán Viktor nyilatkozatai a Duna duzzasztásával kapcsolatban

 "Minél több víztározót és minél kevesebb gátat szeretnénk építeni. Tudni kell, hogy a magyar embereknek van egy sajátos szívbéli, romantikus viszonyuk a Dunához. Magyarországon a gátakkal szemben mindig is erős érzelmi kitörések voltak és ez így is marad szerintem a következő évszázadokban. A Duna mindig is valódi barátja volt a magyar családoknak. Éppen ezért hiszem, hogy egy iparszerű gátépítési program sosem lesz napirenden ebben az országban. Amikor politikusok ezzel próbálkoztak, akkor bele is buktak és ez így is van jól."

Orbán Viktor, Komárom, 2014. 02. 21. (https://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet-komarom-esztergom/orban-viktor-a-legnagyobb-sikertortenet-tatabanyae-539881/)


"A Duna Magyarországon a nemzeti identitás részét jelenti, ezért a legérzékenyebb kérdések egyike. A kommunizmus összeomlásában, bármilyen meglepő is ez önöknek, a Duna például fontos szerepet játszott, mert a kommunisták akartak építeni rá egy erőművet, a nép pedig fellázadt ez ellen. A Duna-mozgalom volt az egyik legnagyobb antikommunista mozgalom Magyarországon. Ezért bármilyen beruházás, gát, zsilip, medermélyítés a Duna kapcsán, azt a magyarok nagy része úgy éli meg, mintha erőszakot tennének a saját folyóján. Ezért nagyon óvatosnak kell lenni, és én itt inkább a környezetvédőkkel pendülök egy húron, bár nem vagyok süket az ipari érvekre sem, de azt gondolom, hogy politikailag ma inkább a környezetvédők felé billen a mérleg nyelve."

O
rbán Viktor, Strasbourg, 2012. január 18. (http://indavideo.hu/video/Orban_Viktor_strasbourgi_sajtotajekoztatoja) (23.30-nál)

 

 

" ... Ha át találna állni Duna-ügyben a Fidesz, mint ahogy átállt az SZDSZ korábban, Magyarországon soha többé nem fog elhinni senki senkinek semmit."

K
arátson Gábor, Minden szabadon folyjék, Magyar Nemzet, 2010. 06. 20. (https://mno.hu/migr_1834/minden_szabadon_folyjek-243899)