Sajtóközlemény

Magyar vizet magyar földre - és ne külföldre!

A Duna Charta elfogadhatatlannak tartja, hogy az osztrák mezőgazdaság vízhiányát Magyarországról pótolják. A tervek szerint évenként a Velencei-tó térfogatának mintegy másfélszeresét, 60 millió köbméternyi vizet juttatnának a burgenlandi gazdálkodók megsegítésére. Az ausztriai Fertőzugban mintegy 6000, köztük számos illegális kút apasztja a talajvízszintet.

Miközben a tavalyi aszály brutális károkat okozott a magyar mezőgazdasági termelőknek, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrehaladott tárgyalásokat folytat, hogy a burgenlandi gazdák földterületeit Magyarországról lássák el öntözővízzel az amúgy is vízhiányos Szigetköz térségéből. A Duna elterelése miatt Szigetközben a Duna mindenkori vízhozamnak csupán átlag 20 százaléka folyik, mégis innen, abból a Mosoni-Dunából vezetnék az osztrákokhoz a vizet, amelyben már most is csak duzzasztókkal tudják biztosítani a vízszintet a kis vízhozam miatt. Ausztriának van saját Duna szakasza, így saját területéről meg tudná oldani a burgenlandi Fertőzug mezőgazdasági vízpótlását, de számukra olcsóbb és környezetkímélőbb, ha Magyarországról kapják a vizet.

Szigetköz a Duna elterelése óta vízhiány sújtotta térség, amit a mezőgazdasága is megérez: nincs elég víz! A vízügy többek közt erre hivatkozva akar további gátakat építeni Szigetköz térségében. Ha viszont az osztrákokat akarják vízzel ellátni Szigetközből, úgy látszik, akkor bőven van víz Szigetközben.

Előbb a hazai mezőgazdaság vízigényét kellene megoldani, és csak azután a külföldi gazdákét!

 

Duna Charta vezetősége