Kínos hibával megjelent cikk a Duna Charta klubnapján elhangzottakról a Magyar Nemzetben

2010. január 6-án rövid cikk jelent meg a Magyar Nemzetben "Újraterveznék a bősi gátat a vízügyesek?" címmel, amelyben a Duna Charta 2010. január 4-i klubnapján elhangzott elnökségi összegzésről tudósítottak.
A cikk első mondata téves, és az elhangzottakkal, valamint a Duna Charta szellemiségével teljesen ellentétes állítást fogalmaz meg:
"Megszűnhet az elmúlt 10 év idilli állapota, ha nem történik semmilyen műszaki beavatkozás a Dunán - értékelte a Duna Charta elnöke, Karátson Gábor, és Bárdosi Deák Péter elnökségi tag a 2009. év egyik legfontosabb történését egy hétfői klubnapon."

Kérdésünkre a szerkesztőségben utána néztek, mi módon kerülhetett bele a cikkbe egy ilyen hamis állítás. Elmondták, hogy a számítógépes archívum szerint az eredetileg leadott kéziratban nem ilyen értelmű mondat szerepelt, annak gátellenes tartalmát egy hibás lektori javítás változtatta ellenkező értelművé.
Ugyancsak helytelenül tüntették fel Bárdos Deák Péter elnökségi tag nevét.
Az eredeti mondat a szerkesztőség közlése szerint így hangzott:
"Megszűnhet az elmúlt 10 év idilli állapota, hogy nem történik semmilyen műszaki beavatkozás a Dunán - értékelte a Duna Charta elnöke, Karátson Gábor, és Bárdos Deák Péter elnökségi tag a 2009. év egyik legfontosabb történését egy hétfői klubnapon."
Hozzátesszük, egyértelműbb, és helyesebb lett volna a mondat az alábbi formában:
"Megszűnhet az elmúlt 10 évnek az az idilli állapota, hogy nem történik semmilyen műszaki beavatkozás a Dunán... "

Duna Charta