Javaslat a 18 éve elterelt Duna visszaszerzésére

Sajtónyilatkozat

A bŇĎs-nagymarosi t√°rgyal√≥deleg√°ci√≥ a Dun√°ra √©p√≠tendŇĎ g√°takr√≥l sz√≥l√≥ alternat√≠v√°t adott √°t a szlov√°k f√©lnek m√°rcius 5-√©n. Az illet√©kes KVVM-miniszter emiatt vizsg√°latot ind√≠tott, a Fidesz a miniszter lemond√°s√°t k√∂vetelte. A Duna Charta √©s a V√©degylet √°ll√°spontja szerint a leg√ļjabb botr√°ny Duna-√ľgyben j√≥l mutatja, hogy a magyar t√°rgyal√≥deleg√°ci√≥ k√©ptelen el√©rni a h√°gai √≠t√©let szerint a Dun√°ba j√°r√≥ v√≠zmennyis√©g visszaszerz√©s√©t, ehelyett Szlov√°kia √©rdekeinek kedvezŇĎ, dr√°ga √©s k√°ros mŇĪszaki megold√°sokat javasol. A k√©t szervezet szerint a 13 √©ve eredm√©nytelen√ľl h√ļz√≥d√≥ t√°rgyal√°sokat be kell fejezni, √©s az Eur√≥pai B√≠r√≥s√°gn√°l kell el√©rn√ľnk a Dun√°ba j√°r√≥ v√≠zmennyis√©g visszaszerz√©s√©t.

Szlov√°kia 1992 √≥ta folyamatosan eltereli a Duna v√≠zhozam√°nak t√ļlnyom√≥ r√©sz√©t, amely nem csak pusztul√°sra √≠t√©li a felbecs√ľlhetetlen √©rt√©kŇĪ Szigetk√∂zt, de vesz√©lyezteti az alatta l√©vŇĎ √≥ri√°si iv√≥v√≠zkincset is. A h√°gai Nemzetk√∂zi B√≠r√≥s√°g az 1997-es d√∂nt√©s√©ben nem csak azt √°llap√≠totta meg, hogy a Duna elterel√©se jogszerŇĪtlen volt, √©s Magyarorsz√°gnak nem kell meg√©p√≠tenie a visegr√°d-nagymarosi v√≠zerŇĎmŇĪvet, de kimondta, hogy, jogosan ig√©nyelj√ľk a Duna v√≠zhozam√°nak legal√°bb a fel√©t! A h√°gai √≠t√©let v√©grehajt√°sa 13 √©ve h√ļz√≥dik a szlov√°k f√©l rosszhiszemŇĪs√©ge, √©s a magyar f√©l er√©lytelen hozz√°√°ll√°sa miatt. Ezzel Szlov√°kia j√≥l j√°r, Magyarorsz√°g viszont s√ļlyos k√°rokat szenved.

A magyar √©rdekek szerinti megold√°st legnagyobb es√©llyel a h√°gai b√≠r√≥s√°gn√°l t√∂bb eszk√∂zzel rendelkezŇĎ Eur√≥pai B√≠r√≥s√°gnak, mint harmadik f√©lnek a bevon√°sa jelenten√©, amelyre √©ppen a k√©t orsz√°g uni√≥s tags√°ga ad lehetŇĎs√©get a 2004-es csatlakoz√°suk √≥ta. Ha ez siker√ľl, akkor a k√∂vetkezŇĎ korm√°nyzati ciklus m√°sodik fel√©ben megindulhat a szigetk√∂zi Duna-szakasz √©s a mell√©k√°gak r√©g√≥ta v√°rt √ļjj√°√©leszt√©se.

Az Eur√≥pai B√≠r√≥s√°g kor√°bbi gyakorlata szerint amennyiben egy jogvit√°ra mind a nemzetk√∂zi, mind a k√∂z√∂ss√©gi jog vonatkozik, abban az esetben a tag√°llamnak a k√∂z√∂ss√©gi b√≠r√≥s√°got kell v√°lasztania. Az elj√°r√°s elsŇĎ szakasza az Eur√≥pai Bizotts√°g elŇĎtt zajlik, √≠gy a Bizotts√°g Magyarorsz√°g k√≠v√°ns√°g√°ra, Szlov√°kia elk√©pzel√©seitŇĎl f√ľggetlen√ľl is bekapcsol√≥dhat a jogvita rendez√©s√©be. Ez az Eur√≥pai Uni√≥ tov√°bbi, szakmai szintŇĪ seg√≠ts√©gny√ļjt√°s√°t is eredm√©nyezheti.

A k√∂z√∂ss√©gi jog szerep√©t a Duna elterel√©s√©vel kapcsolatos magyar-szlov√°k jogvit√°ban nem szabad al√°becs√ľlni, k√©t joganyag is ir√°nyad√≥:

1. Az EU V√≠z Keretir√°nyelve (2000) a vizek √°llapotroml√°s√°t csak olyan beruh√°z√°sokn√°l enged√©lyezi, amelyeket k√ľl√∂n√∂sen k√©nyszer√≠tŇĎ k√∂z√©rdek indokol, illetve nincs a beruh√°z√°snak olyan alternat√≠v√°ja, amely az √©rintett ter√ľlet v√©delm√©t jobban szolg√°ln√°.

2. A Helsinki Egyezm√©ny (1992) a hat√°rokat √°tl√©pŇĎ v√≠zfoly√°sok √©s a nemzetk√∂zi tavak v√©delm√©rŇĎl, azok m√©lt√°nyos √©s √©sszerŇĪ haszn√°lat√°r√≥l sz√≥l√≥ egyezm√©ny is k√∂z√∂ss√©gi jognak sz√°mit az Eur√≥pai B√≠r√≥s√°g joggyakorlata szerint.

Budapest, 2010. m√°rcius 16.

Duna Charta
Védegylet