Bárdos Deák Péter: "Tanulmányok a Duna hajózhatóságának javításáról"

A Duna Charta 2010. m√°jus 10-i klubnapj√°n, 18 √≥rakor B√°rdos De√°k P√©ter (Duna Charta) tart besz√°mol√≥t a VITUKI: "Tanulm√°nyok a Duna haj√≥zhat√≥s√°g√°nak jav√≠t√°s√°r√≥l" c√≠mŇĪ strat√©giai k√∂rnyezeti vizsg√°lati anyag√°r√≥l az RS9 sz√≠nh√°zban (1075 Budapest, Rumblach S. u. 9).

A Vizgazd√°lkod√°si Tudom√°nyos Kutat√≥int√©zet 2009 november√©ben jelentette meg a Strat√©giai K√∂rnyezeti Vizsg√°lat: "Tanulm√°nyok a Duna haj√≥zhat√≥s√°g√°nak jav√≠t√°s√°r√≥l" c√≠mŇĪ vizsg√°lat√°t, amely figyelemre m√©lt√≥ meg√°llap√≠t√°sokat tartalmaz, hogy mi√©rt nem szabad a Dun√°t a tot√°lis haj√≥z√°s c√©ljainak al√°rendelni, ugyanakkor meglepŇĎ k√∂vetkeztet√©seket von le, hogy mi√©rt lehet a Dun√°t a tot√°lis haj√≥z√°s c√©ljainak al√°rendelni. Az elŇĎad√°sban kritikai elm√©z√©st adjuk a tanulm√°nynak.

Film - hogy tudjuk mirŇĎl besz√©l√ľnk.
A m√°rciusi klubnapunkon vet√≠tett√ľk a "Szigetk√∂z - Megsebzett t√°j" c√≠mŇĪ, 1999-ben k√©sz√ľlt dokumentumfilmet. Most idŇĎben kicsit visszal√©pve, az 1994-ben k√©sz√ľlt "Csend√©let" c√≠mŇĪ (Fekete Doboz) dokumentumfilmet mutatjuk be. A film a Duna elterel√©se ut√°n k√©t √©vvel k√©sz√ľlt, √©s h√°rom embert, Tam√°s Ferenc doborgazszigeti hal√°szt, L√°ng Istv√°n szigetk√∂zi szakaszm√©rn√∂k helyettest √©s B√°rdos De√°k P√©ter term√©szetfot√≥st megsz√≥laltatva t√°rja el√©nk a Szigetk√∂zben t√∂rt√©nteket. √Črdekess√©gk√©pp: L√°ng Istv√°n k√©sŇĎbb a Szite eln√∂ke, B√°rdos De√°k P√©ter a Duna Charta eln√∂ks√©gi tagja lett. Megnyugtat√°sul: m√°r akkor is sz√∂gesen ellent√©tes v√©lem√©nyt k√©pviseltek.

A Duna Charta, kapcsol√≥d√°si pontokat keresve azokkal, akiket m√©g ma is √©rdekel a Duna sorsa, v√°rja az √©rdeklŇĎdŇĎket az elŇĎad√°sain. Napjaink erk√∂lcsi √©s gazdas√°gi √∂sszeoml√°s√°ban a term√©szet √©s k√∂rnyezetv√©delem szempontjai fel√©rt√©kelŇĎdnek; az a csodaszerŇĪ t√©ny, hogy legal√°bb a nagymarosi duzzaszt√≥g√°t fel√©p√≠t√©s√©t siker√ľlt megakad√°lyoznunk, hovatov√°bb az √ļgynevezett rendszerv√°lt√°s egyetlen komolyan vehetŇĎ eredm√©nyek√©nt jelenik meg.

A Duna Charta minden h√≥nap elsŇĎ h√©tfŇĎj√©n d√©lut√°n 6 √≥rakor v√°rja az RS9 sz√≠nh√°zban azokat, akiknek fontos az eg√©szs√©ges k√∂rnyezet, akiknek fontos a j√∂vŇĎ nemzed√©k√©nek az eg√©szs√©ges k√∂rnyezethez, a tiszta iv√≥v√≠zhez val√≥ joga, akik a Dun√°t, mint √©lŇĎ foly√≥t szeretn√©k megŇĎrizni az unok√°ik sz√°m√°ra. Programjainkon elŇĎad√°sokkal, vet√≠t√©sekkel v√°rjuk az √©rdeklŇĎdŇĎket.

Szeretettel v√°runk mindenkit!
Duna Charta

RS9 Színház

1075 Budapest, Rumblach S. u. 9.