Ill√©s Zolt√°n szerint nincs sz√ľks√©g arra, hogy g√°t √©p√ľlj√∂n a Szigetk√∂zben

Ill√©s Zolt√°n szerint nincs sz√ľks√©g arra, hogy g√°t √©p√ľlj√∂n a Szigetk√∂zben. A leendŇĎ k√∂rnyezetv√©delmi √°llamtitk√°r egy budapesti tan√°cskoz√°son azt mondta: az Eur√≥pai Uni√≥ k√©sz√ľlŇĎ Duna-strat√©gi√°j√°nak a bŇĎs-nagymarosi v√≠zl√©pcsŇĎ meg√©p√≠t√©s√©vel szemben kell √°ll√°st foglalnia.

A politikus a Fidesz eur√≥pai parlamenti k√©pviselŇĎcsoportja √©s a Duna Charta √°ltal szervezett "Dunaszaurusz - Duna-mozgalmak - Duna-strat√©gia" c√≠mŇĪ konferenci√°n sz√≥lalt fel. Ill√©s, aki az Orb√°n-korm√°nyban a vid√©kfejleszt√©si t√°rca √°llamtitk√°rak√©nt a k√∂rnyezetv√©delem√©rt √©s a v√≠z√ľgy√©rt felel majd, azt mondta: hi√°ba k√∂rnyezetbar√°t a folyami √°rusz√°ll√≠t√°s √©s a v√≠zenergia felhaszn√°l√°sa, ezekrŇĎl csak a helyi viszonyok ismeret√©ben lehet d√∂nteni, m√©rlegelve, hogy a term√©szetbe val√≥ beavatkoz√°s nem okoz-e k√°rt. A h√°gai Nemzetk√∂zi B√≠r√≥s√°g hat√°rozata alapj√°n Magyarorsz√°gnak √©s Szlov√°ki√°nak a haj√≥z√°si, √°rv√≠zv√©delmi √©s energiatermel√©si k√©rd√©sekrŇĎl √ļgy kell megegyeznie, hogy a k√∂rnyezetv√©delem √ľgye elsŇĎbbs√©get √©lvezzen - mutatott r√°.

Ill√©s arra is kit√©rt, hogy szerinte a k√©t orsz√°gnak 50:50 sz√°zal√©kos ar√°ny√ļ v√≠zmegoszt√°sr√≥l kell meg√°llapodnia. A leendŇĎ √°llamtitk√°r hozz√°tette: BŇĎs-Nagymaros √ľgye nem nemzetis√©gi k√©rd√©s, hanem technokrat√°k √©s nem technokrat√°k vit√°ja. Elmondta ugyanakkor, hogy az uni√≥s Duna-strat√©gi√°nak gazdas√°gi √©rdekekre is tekintettel kell lennie, p√©ldak√©nt eml√≠tve az egy√©bk√©nt is sz√ľks√©ges h√≠d√©p√≠t√©seket a folyam magyarorsz√°gi szakasz√°n.

Magyarorsz√°g √©rdeke, hogy az Eur√≥pai Uni√≥ Duna-strat√©gi√°ja elsŇĎsorban arr√≥l sz√≥ljon, mik√©nt √≥vhat√≥ meg a foly√≥ - mondta Deutsch Tam√°s, a Fidesz eur√≥pai parlamenti k√©pviselŇĎje. A politikus eml√©keztetett arra, hogy az Eur√≥pai Tan√°cs tavaly k√©rte fel az Eur√≥pai Bizotts√°got a Duna-strat√©gia megalkot√°s√°ra. A bizotts√°g a k√∂vetkezŇĎ hetekben megbesz√©l√©seket folytat a dokumentumr√≥l az √©rintett √°llamok korm√°nyaival - fŇĪzte hozz√°. Deutsch kijelentette: b√°r l√©nyeges, hogy gazdas√°gi, k√∂zleked√©sfejleszt√©si √©s kultur√°lis javaslatokat is tartalmazzon, a Duna-strat√©gi√°nak alapvetŇĎen a folyam √©s k√∂rnyezet√©nek meg√≥v√°s√°t kell garant√°lnia.

Kar√°tson G√°bor √≠r√≥, a Duna Charta eln√∂ke elŇĎad√°s√°ban azt mondta: a magyaroknak k√©t nagy tett√ľk volt a 20. sz√°zadban, az 1956-os forradalom √©s a Duna-mozgalom. Szavai szerint elsŇĎsorban a v√≠zl√©pcsŇĎrendszer elleni t√∂megt√ľntet√©sek vezettek az 1989-es rendszerv√°lt√°shoz, √©s a Horn-korm√°ny 1998-as megbuktat√°s√°ban is nagy szerep√ľk volt. Elmondta: ez√©rt is adott okot aggodalomra, hogy az ut√≥bbi idŇĎben jobboldali politikusok √©s m√©diumok v√≠zl√©pcsŇĎp√°rti nyilatkozatokat tettek. "Ha alaptalan volt a szorong√°sunk, bocs√°natot k√©rek" - fogalmazott, megeml√≠tve, hogy t√∂bb fideszes politikus is igyekezett megnyugtatni ŇĎt. Kar√°tson arr√≥l is besz√©lt, hogy a folyam haj√≥zhat√≥v√° t√©tel√©nek √≠g√©rete fenyeget√©st jelent a Duna sz√°m√°ra, √©s rem√©ny√©t fejezte ki, hogy a leendŇĎ korm√°ny seg√≠t megv√©deni a folyamot a nem egyszer az EU felŇĎl √©rkezŇĎ k√∂rnyezetrombol√≥ t√∂rekv√©sektŇĎl.

2010. m√°jus. 15.

MTI