"Szakértelem és környezeti katasztrófák" kötetlen beszélgetés

A Duna Charta 2010. j√ļnius 7-i klubnapj√°n, 18 √≥rakor, "Szak√©rtelem √©s k√∂rnyezeti katasztr√≥f√°k" c√≠mmel k√∂tetlen besz√©lget√©sre h√≠vjuk az √©rdeklŇĎdŇĎket, az RS9 sz√≠nh√°zban (1075 Budapest, Rumblach S. u. 9). BevezetŇĎt tart Kar√°tson G√°bor, a Duna Charta eln√∂ke.

Mi a k√∂z√∂s a Szegedet 1879-ben elmos√≥ nagy √°rv√≠zben, az 1984-es bhopali t√∂meges g√°zm√©rgez√©sben, az 1986-ban t√∂rt√©nt v√©gzetes csernobili atomerŇĎmŇĪ balesetben √©s a mostani, Mexik√≥i-√∂b√∂lbeli meg√°ll√≠thatatlan olaj√∂ml√©sben? A szak√©rtelem √©s a k√∂rnyezeti katasztr√≥fa. Valamint, hogy mindegyik esetben olyan tragikus esem√©nyek t√∂rt√©ntek, amelyek a kor szak√©rtŇĎi szerint garant√°ltan nem k√∂vetkezhettek volna be.

A Tisza szab√°lyoz√°s√°t k√∂vetŇĎ elsŇĎ jelentŇĎs √°rv√≠z 1879-ben gyakorlatilag elmosta a Szegedet. 5600 √©p√ľlete k√∂z√ľl 5200 √∂sszedŇĎlt, t√∂bb mint 160 lakosa v√≠zbefulladt - a hazai v√≠z√ľgy a Tisza szab√°lyoz√°s√°t√≥l eredezteti sikert√∂rt√©net√©t.Bhopalban 1984-ben 40 tonna metil-izocian√°t szabadult ki, nyolcezer ember azonnal meghalt, tov√°bbi √°ldozatok sz√°m√°t h√ļszezerre becs√ľlik.

Csernobilban 1986-ban 50 ember azonnal meghalt, de az az√≥ta a sug√°rfertŇĎz√©s sz√°ml√°j√°ra √≠rhat√≥ elhal√°loz√°sok sz√°m√°t t√∂bb t√≠zezerre becs√ľlik.

A Mexi√≥i-√∂b√∂lbe eddig mintegy 100 milli√≥ liter nyersolaj √∂ml√∂tt (amit a h√≠rad√°sok m√©g mindig konzekvensen olajsziv√°rg√°sk√©nt eml√≠tenek), az √©lŇĎvil√°gban bek√∂vetkezŇĎ pusztul√°s ma m√©g megbecs√ľlhetetlen. A legfrissebb tud√≥s√≠t√°sok m√°r arr√≥l √≠rnak, hogy az olajf√ļr√°si enged√©lyek kiad√°sakor v√©lhetŇĎen rendszeresen megs√©rtett√©k a k√∂rnyezetv√©delmi elŇĎ√≠r√°sokat.

Ezek az esetek a j√©ghegy cs√ļcsai, de sejthetj√ľk, √©s tapasztalhatjuk is, hogy a k√∂rnyezeti hat√°stanulm√°nyok Magyarorsz√°gon sem k√©sz√ľlnek nagyobb alaposs√°ggal: jelenleg a k√∂rnyezeti hat√°stanulm√°nyt elk√©sz√≠tŇĎ az ŇĎt fizetŇĎ megrendelŇĎ ig√©nyeinek megfelelŇĎen bemond√°sos alapon "bizony√≠tja", hogy a tervezett beruh√°z√°s k√∂rnyezetv√©delmi szempontb√≥l elfogadhat√≥. √Čs az eredm√©ny gyakorta brut√°lis k√∂rnyezetpuszt√≠t√°s.

RS9 Színház

1075 Budapest, Rumblach S. u. 9.