A Duna Magyarországon a nemzeti identitás része

Orbán Viktor nyilatkozata Strasbourgban

Az Európai Parlament 2012. január 18-i strasbourgi ülése utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktort többek közt arról is megkérdezték, hogy mi a véleménye arról, hogy Ázsiából cseppfolyósított földgázt lehetne szállítani a Dunán és a Rajnán át Nyugat-Európába.

Orbán Viktor válasza:

"A Duna Magyarországon a nemzeti identitás részét jelenti, ezért a legérzékenyebb kérdések egyike. A kommunizmus összeomlásában, bármilyen meglepő is ez önöknek, a Duna például fontos szerepet játszott, mert a kommunisták akartak építeni rá egy erőművet, a nép pedig fellázadt ez ellen. A Duna-mozgalom volt az egyik legnagyobb antikommunista mozgalom Magyarországon. Ezért bármilyen beruházás, gát, zsilip, medermélyítés a Duna kapcsán, azt a magyarok nagy része úgy éli meg, mintha erőszakot tennének a saját folyóján. Ezért nagyon óvatosnak kell lenni, és én itt inkább a környezetvédőkkel pendülök egy húron, bár nem vagyok süket az ipari érvekre sem, de azt gondolom, hogy politikailag ma inkább a környezetvédők felé billen a mérleg nyelve."

A sajtótájékoztatónak ezen része elérhető: http://atv.hu/videotar/20120119_rendkivuli_hirado_2012_01_18   (a vége felé, 6.45-től)

A jelenlegi kormány tagjaitól nem ez az első nyilatkozat arról, hogy a Fidesz részéről a Dunára, a Duna mozgalomra úgy tekintenek, mint a rendszerváltás fontos mozzanatára, és a Duna „hasznosításánál” a lobbiérdekek elé helyezik az ökológiai értéket és a vízbázisok megóvását.

Németh Zsolt hasonlóan nyilatkozott az MTV Péntek Este műsorában 2010.március 1-én, akkor, mint a külügyi bizottság elnöke.

„...így van, és ehhez képest úgy látjuk, hogy még egy nagyon nagy talány. Ez a Duna-stratégia. Ugyanakkor látunk benne lehetőséget, és mi, hogyha azon múlik, hogy a magyar elnökség alatt el lehessen ezt fogadni, akkor ezt én egy jó dolognak tartanám, mert akkor jobban tudja Magyarország befolyásolni a tartalmát. De mondjuk egy dolgot szeretnék csak most itt elmondani, mert valóban kevés az időnk, a FIDESZ egy rendszerváltó párt, a FIDESZ számára a Duna ügye az mindenekelőtt egy ökológiai kérdés, azzal a szellemiséggel, ami a Duna Chartának a nyilatkozatában megjelenik, mi a magunk részéről egyetértünk, úgy gondoljuk, hogy a Duna-stratégiának olyannak kell lennie, amely képes lesz arra, hogy a Dunát mint ökoszisztémát megóvja, fejlessze és azt az egyedülállót természeti kincset, beleértve egyébként azt az egyedülálló ivóvízbázist, ami a Kárpát-medence alatt elhelyezkedik, azt mindenféleképpen szolgálnia kell azoknak a projekteknek, amit mi támogatni fogunk.” (http://premier.mtv.hu/Hirek/2010/03/01/03/Magyar_kulpolitika_az_ellenzek_szemevel.aspx)

Illés Zoltán pedig, 2010. május 15-én kijelölt államtitkárkén utasította el kategorikusan, hogy gátakat építsenek a Dunára.
http://www.hirado.hu/Hirek/2010/05/15/12/Illes_Zoltan_szerint_nem_kell_gat_a_Szigetkozben.aspx