A Duna Charta Vásárhelyi Pál díjat kapott

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2012. március 22-én, a Víz Világnapja alkalmából Vásárhelyi Pál díjat adományozott a Duna Chartának a Duna vízkészletének hosszú távú megőrzéséért, a dunai víz- és környezetgazdálkodás fenntartható alapokra helyezéséért kifejtett tevékenysége elismeréseként.

A díj a Duna Charta számára is váratlan volt, hisz a Vásárhelyi Pál díjat, mint a legrangosabb hazai vízügyi kitüntetést a vízügyben dolgozó szakembereknek szokták adományozni. A díj jelzi, hogy kormányzati szinten szemléletváltás történt a hazai vízgazdálkodásban. Emellett látható, hogy véleményünk – és nyilvánvalóan más, a Dunával foglalkozó civil szervezet véleménye is – nemcsak eljut a kormányzathoz, de környezetvédelem és a Duna fenntartható hasznosítása terén hasonló az értékrendünk a kormányzat több tagjával. Ennek számos jele volt már eddig is, hisz Orbán Viktor miniszterelnök, Martonyi János külügyminiszter, Németh Zsolt külügyi államtitkár és Illés Zoltán vidékfejlesztési miniszter kijelentései, sajtónyilatkozatai egyértelművé tették több alkalommal is, hogy a jelenlegi kormányzat nem tervez duzzasztókat építeni a Dunán, és hajósztrádák kiépítése helyett a környezetbarát hajózás és a fenntartható folyóhasználat mellett teszi le a voksát.

Úgy gondoljuk, hogy a Duna Charta Vásárhelyi Pál díja jelzés is a vízügy azon rétegének, akik még mindig a Duna duzzasztásában gondolkodnak. És erre a jelzésre szükség van, hisz az elmúlt egy-két évben két vízügyi igazgató is a Duna duzzasztását szorgalmazta a médiában.

Reméljük, hogy az a szemléletváltás amely a kormányzatot jellemzi, hamarosan a vízügyi igazgatóságoknál is megfigyelhető lesz, és a vízügyi szakma ma még nagyon meghatározó rétege nem a folyók duzzasztásában, hanem azok környezetbarát rehabilitálásában és a fenntartható folyóhasználatban lesz érdekelt.