II. T√ĀTI DUNA KONFERENCIA

A Duna Charta és a Védegylet
II. T√°ti tan√°cskoz√°s√°nak r√©sztvevŇĎi
az alábbi Zárónyilatkozatban foglalják össze álláspontjukat
a Duna j√∂vŇĎj√©t √©rintŇĎ tennival√≥kr√≥l

Az elm√ļlt √©vekben nyilv√°noss√°gra ker√ľlt tervek szerint a k√∂vetkezŇĎ √©vtizedben olyan nagyszab√°s√ļ mŇĪszaki beavatkoz√°sok v√°rhat√≥k a Duna ment√©n, amelyeknek az √©lŇĎhelyekre gyakorolt hat√°sai fel√ľlm√ļlj√°k az elm√ļlt k√©t √©vtized tervezett, illetve megval√≥sult √≥ri√°s beruh√°z√°sait. Nem k√©ts√©ges, hogy a hazai Duna-szakasz hossz√ļ t√°v√ļ sors√°t a k√∂vetkezŇĎ √©vtized fejleszt√©sei fogj√°k meghat√°rozni. M√≠g az elm√ļlt k√©t √©vtizedben Szigetk√∂zt √©s az ahhoz kapcsol√≥d√≥ Duna-szakaszt k√°ros√≠tott√°k, illetve a Duna-kanyar t√©rs√©g√©t fenyegett√©k a megalom√°ni√°s v√≠z√ľgyi munk√°latok, addig f√©lŇĎ, hogy a k√∂vetkezŇĎ √©vtizedben az eg√©sz hazai Duna-szakaszt, valamint annak v√≠zi √©s v√≠zparti √©lŇĎhelyeit vesz√©lyeztetik az elsŇĎsorban haj√≥z√°si c√©l√ļ v√≠z√ľgyi beruh√°z√°sok. Kevesen tudj√°k, hogy a Duna eg√©sz foly√°sa ment√©n term√©szeti √©rt√©kkel b√≠r√≥, egybef√ľggŇĎ, nagy kiterjed√©sŇĪ szakaszok a Duna-delta √©s az al-Duna egyes szakaszai mellett csak Magyarorsz√°gon maradtak meg. A Duna √©s √°rtere - mint Natura 2000-es ter√ľlet - igen sok √©rt√©kes, a Duna v√≠zrendszer√©ben kialakult, √©s ma is csak ott √©lŇĎ faj sz√°m√°ra jelent egyed√ľli √©lŇĎhelyet. E fajok nagy r√©sze v√©delem, illetve fokozott v√©delem alatt √°llnak. Ugyanakkor a Duna egyedi t√°j√©rt√©k, amely haz√°nk egyik meghat√°roz√≥ term√©szeti kincse. Az uni√≥s k√∂zleked√©si h√°l√≥zat k√∂zelj√∂vŇĎben v√°rhat√≥ fejleszt√©si tervei erŇĎsen degrad√°ln√°k, sok esetben megsemmis√≠ten√©k a Duna √∂kol√≥giai √©s t√°jk√©pi szempontb√≥l leg√©rt√©kesebb szakaszait, valamint a Dun√°hoz kapcsol√≥d√≥ t√∂bb mint 60 mell√©k√°gat.

AlapvetŇĎ feladata a k√∂rnyezetv√©dŇĎknek, hogy kihaszn√°lj√°k azokat a lehetŇĎs√©geket, amelyeket a Transzeur√≥pai K√∂zleked√©si H√°l√≥zat-tal (TENT) sz√∂ges ellent√©tben √°ll√≥ - a tagorsz√°gokra ugyancsak k√∂telezŇĎ √©rv√©nyŇĪ - V√≠z Keretir√°nyelv, √©s a Natura-2000 program ad, amelyek megk√∂vetelik, hogy term√©szetes vizeink √°llapot√°t jav√≠tsuk, j√≥ √∂kol√≥giai √°llapotba hozzuk, illetve, hogy a term√©szetes √©lŇĎhelyeket megŇĎrizz√ľk.

A Dun√°ra tov√°bbi duzzaszt√≥k √©p√≠t√©s√©t elfogadhatatlannak tartjuk a duzzasztott szakaszok eliszaposod√°sa, az alv√≠zi szakaszok v√≠zminŇĎs√©groml√°sa √©s az √©rintett folyamszakaszok √©lŇĎvil√°g√°ra, iv√≥v√≠zb√°zisaira gyakorolt k√°ros hat√°suk miatt.

Nem vitatjuk a haj√≥z√°s √©s felt√©telei biztos√≠t√°s√°nak sz√ľks√©gess√©g√©t, de megk√∂vetelj√ľk, hogy a v√≠zi k√∂zleked√©s eszk√∂zei alkalmazkodjanak a Duna term√©szetes adotts√°gaihoz, √©s ne a foly√≥ medr√©t igaz√≠ts√°k m√©rhetetlen k√∂lts√©gek √°r√°n a haj√≥k √©s usz√°lyok mer√ľl√©si m√©lys√©g√©hez. A haj√≥z√°st a v√≠zj√°r√°s term√©szetes ciklusait megtart√≥ hagyom√°nyos v√≠zkorm√°nyz√°si m√≥dszerekkel, de elsŇĎsorban a haj√≥knak a foly√≥v√≠zhez alkalmazkod√≥ m√©retez√©s√©vel kell √©s lehet fenntartani. A Duna Bizotts√°g 2,7 m√©teres haj√≥z√°si m√©lys√©g biztos√≠t√°s√°ra vonatkoz√≥ aj√°nl√°s√°t a magyar szakaszon csak t√ļlzott m√©rt√©kŇĪ √∂kol√≥giai k√°rok √°r√°n lehetne tart√≥san teljes√≠teni, ez√©rt javasoljuk annak fel√ľlvizsg√°lat√°t.

A dunai v√≠z- √©s k√∂rnyezetgazd√°lkod√°s gyakorlat√°ban felt√©tlen elsŇĎbbs√©get kell adni az iv√≥v√≠zb√°zisok v√©delm√©nek, valamint a biol√≥giai sokf√©les√©g szempontj√°b√≥l kit√ľntetett jelentŇĎs√©gŇĪ v√≠zi √©s v√≠zparti √©lŇĎhelyek megŇĎrz√©s√©nek.

A TENT fejleszt√©si p√©nzeit √ļgy kell felhaszn√°lni, hogy a tervezett beruh√°z√°sokkal ne v√≠zi√ļtt√° sil√°ny√≠ts√°k a Dun√°t, hanem a foly√≥t √©s a mell√©k√°gait rehabilit√°lj√°k √ļgy, hogy k√∂z√∂tt√ľk az √©lŇĎ kapcsolat megmaradjon vagy √ļjra l√©trej√∂jj√∂n, √©s a term√©szetes v√≠zj√°r√°sra jellemzŇĎ v√≠zdinamika √©rv√©nyes√ľlj√∂n. A rehabilit√°ci√≥s elvek k√∂z√ľl elsŇĎbbs√©get kell kapniuk azoknak, amelyek - a vonatkoz√≥ eur√≥pai k√∂z√∂ss√©gi szab√°lyoknak megfelelŇĎen - a j√≥ √∂kol√≥giai √°llapot, a biol√≥giai sokf√©les√©g megŇĎrz√©s√©t seg√≠tik elŇĎ, √©s lehetŇĎv√© teszik a t√°jhoz alkalmazkod√≥ ter√ľletfejleszt√©st, a fenntarthat√≥ hozam elveire √©p√ľlŇĎ hasznos√≠t√°st.

A Szigetk√∂z rehabilit√°ci√≥j√°val kapcsolatban a h√°gai per √≠t√©lete hat√°rozottan lesz√∂gezi, hogy Magyarorsz√°g nem k√∂telezhetŇĎ √ļjabb duzzaszt√≥k √©s erŇĎmŇĪvek √©p√≠t√©s√©re, √©s emellett a bŇĎs-nagymarosi erŇĎmŇĪrendszer 1992-ig meg√©p√ľlt mŇĪt√°rgyainak k√∂z√∂s megegyez√©ssel val√≥ √ľzemeltet√©s√©t √≠rja elŇĎ. A k√∂z√∂s √ľzemeltet√©s nem csak a szlov√°k √°ramtermel√©st √©s a haj√≥z√°s szempontjainak kiel√©g√≠t√©s√©t foglalja mag√°ban, hanem azt a magyar ig√©nyt is, hogy az √©rintett t√©rs√©gre jellemzŇĎ eredeti √°llapotok, a Duna elterel√©s√©t megelŇĎzŇĎen kialakult √∂kosziszt√©ma, a foly√≥ban a v√≠zmozg√°s, a talajv√≠zszint, a ter√ľlet mezŇĎgazdas√°gi √©s erd√©szeti tev√©kenys√©gei fenntarthat√≥ak legyenek. Az √≠t√©let egy√©rtelmŇĪen kimondja, hogy a k√∂z√∂sen √ľzemeltetett erŇĎmŇĪrendszer keretein bel√ľl az √°ramtermel√©s joga nem √©lvez elsŇĎbbs√©get a k√∂rnyezet, az iv√≥v√≠zb√°zis √©s az itt megtal√°lhat√≥ saj√°tos √©lŇĎvil√°g v√©delm√©vel szemben. Ennek megfelelŇĎen Szlov√°ki√°nak az √°rvizeket teljes eg√©sz√ľkben, a mindenkori v√≠zmennyis√©get pedig legal√°bb √∂tven sz√°zal√©kban a Dun√°ba kell engednie. Ezt az √°ll√°spontot a magyar f√©lnek hat√°rozottan √©s konzekvensen kell k√©pviselnie a k√©toldal√ļ t√°rgyal√°sokon.

A Duna szigetk√∂zi szakasz√°nak √©s mell√©k√°grendszer√©nek rehabilit√°ci√≥j√°n√°l vil√°gosan kell l√°tni, hogy a teljes v√≠zhozam visszad√°sa n√©lk√ľl val√≥j√°ban csak rossz megold√°sok k√∂z√ľl lehet v√°logatni! Ennek tudat√°ban olyan mŇĪszaki beavatkoz√°st kell megval√≥s√≠tani, amely a hull√°mt√©rben a lehetŇĎ legkisebb term√©szet√°talak√≠t√≥ beavatkoz√°ssal j√°r, √©s amelyben a rehabilit√°ci√≥ eredm√©nyek√©ppen a term√©szet √∂nszab√°lyoz√≥ mŇĪk√∂d√©s√©hez k√∂zel√≠tŇĎ, hossz√ļ t√°von csak minim√°lis emberi beavatkoz√°sokat ig√©nylŇĎ √°llapotok j√∂nnek l√©tre. A rehabilit√°ci√≥t√≥l megk√∂vetelj√ľk, hogy eredm√©nyek√©pp a Duna fŇĎ√°ga √©s a mell√©k√°grendszer k√∂z√∂tt √©lŇĎ kapcsolat alakuljon ki, √ļgy, hogy a term√©szetes v√≠zj√°r√°sra jellemzŇĎ v√≠zdinamika √©rv√©nyes√ľlj√∂n. Elfogadhatatlannak tartunk minden olyan mŇĪszaki beavatkoz√°st, amely a Duna duzzaszt√°s√°val j√°r. A hull√°mt√©r rehabilit√°ci√≥j√°t k√∂vetŇĎen az √∂kol√≥giai szempontb√≥l √©rt√©kes ter√ľleteken nemzeti parkot kell kialak√≠tani, ahol csak a term√©szetv√©delmi k√∂vetelm√©nyekkel, a fenntarthat√≥s√°g elv√©vel √∂sszhangban l√©vŇĎ hagyom√°nyos t√°jhaszn√°lat, mezŇĎgazdas√°g, hal√°szat, erdŇĎ- √©s vadgazd√°lkod√°s, valamint turizmus megengedett. A mell√©k√°grendszerben csak a sz√©lsŇĎs√©ges v√≠zj√°r√°shoz alkalmazkod√≥, hagyom√°nyos v√≠zi k√∂zleked√©st tartjuk t√°mogatand√≥nak, √©s minden olyan fajt√°j√°t elfogadhatatlannak tartjuk, amely a mell√©k√°gak m√©ly√≠t√©s√©t, kotr√°s√°t ig√©nyli √©s infrastruktur√°lis fejleszt√©sekkel, kik√∂tŇĎk √©p√≠t√©s√©vel j√°r. A jacht-turizmust a fŇĎ Duna-√°gra kell korl√°tozni.

A fenti szempontok miatt javasoljuk, hogy az Orsz√°ggyŇĪl√©s alkosson t√∂rv√©nyt a Duna v√©delm√©ben, amely v√©di a foly√≥t, a mell√©k√°gakat, bŇĎv√≠ti a Duna hull√°mter√©t, √©s lehetŇĎv√© teszi a t√°jhoz alkalmazkod√≥ ter√ľletfejleszt√©st, a fenntarthat√≥ hozam elveire √©p√ľlŇĎ hasznos√≠t√°st. A t√∂rv√©ny az uni√≥s V√≠z Keretir√°nyelvre r√°√©p√ľlve seg√≠tse elŇĎ a v√≠zi √©s v√≠zparti √©lŇĎhelyek megŇĎrz√©s√©t, a v√≠zminŇĎs√©g jav√≠t√°s√°t, valamint a Duna √©s kapcsol√≥d√≥ ter√ľletei biodiverzit√°s√°nak n√∂veked√©s√©t.

Ezt megelŇĎzŇĎen a korm√°ny ind√≠tson sz√©lesk√∂rŇĪ egyeztet√©st a Duna √©s Dunamente j√∂vŇĎj√©rŇĎl, annak fenntarthat√≥, az √∂kol√≥giai szempontokat priorit√°sk√©nt kezelŇĎ fejleszt√©s√©rŇĎl. Vonja be a k√∂rnyezet- √©s term√©szetv√©delmi szervezeteket, az √©rintett lakoss√°got √©s gazdas√°gi szereplŇĎket, √©s vel√ľk egy√ľttmŇĪk√∂d√©sben list√°zza, lelt√°rozza az elk√©pzel√©seket √©s √∂tleteket, rendezze ezeket a "Multiple Ecosystem Services" elve ment√©n az √°rv√≠zvedelem, a v√≠zminŇĎs√©gv√©delem, a v√≠zell√°tas, a term√©szetv√©delem, a turizmus, a k√∂zleked√©s fejleszt√©si ig√©nyei szerint. Alak√≠tsa ki azokat az alternat√≠v√°kat, amelyek a term√©szeti tŇĎke √©s a meg√ļjul√≥ forr√°sok megŇĎrz√©se szempontj√°b√≥l optim√°lisak. Ennek sor√°n legyen tekintettel a V√≠z Keretir√°nyelv, a Natura-2000 program, a h√°gai per √≠t√©lete, a Duna-v√©delmi egyezm√©ny √©s m√°s egyezm√©nyek elŇĎ√≠r√°saira, valamint alkalmazza a Strat√©giai K√∂rnyezeti hat√°svizsg√°lat m√≥dszer√©t.

A tan√°cskoz√°s r√©sztvevŇĎi √°ll√°st foglaltak az al√°bbi, halaszt√°st nem tŇĪrŇĎ k√©rd√©sekben:

A Szigetk√∂z rehabilit√°ci√≥j√°t √©rintŇĎ magyar - szlov√°k k√©toldal√ļ t√°rgyal√°sok t√∂bb√©ves eredm√©nytelens√©ge miatt mielŇĎbb forduljon a magyar korm√°ny egy megfelelŇĎ hat√°sk√∂rrel rendelkezŇĎ harmadik f√©lhez. Magyarorsz√°g a jelenlegin√©l rosszabb helyzetbe - hogy Szlov√°kia √©ves √°tlagban a Duna v√≠zmennyis√©g√©nek alig 20 sz√°zal√©k√°t engedi a r√©gi mederbe - nem ker√ľlhet.

Javasoljuk a Szentendrei-Duna√°g v√©dett√© nyilv√°n√≠t√°s√°t. Ezt indokolja a k√©t partszakasz √©lŇĎvil√°g√°nak √©rt√©ke, a t√°j turisztikai √©s rekre√°ci√≥s jelentŇĎs√©ge, s mindenekelŇĎtt a fŇĎv√°ros v√≠zell√°t√°sa szempontj√°b√≥l l√©tfontoss√°g√ļ parti szŇĪr√©sŇĪ k√ļth√°l√≥zat v√©delme. Tiltakozunk a szigetmonostori h√≠d √©p√≠t√©se, valamint a R√≥mai parton t√∂rv√©nys√©rtŇĎ m√≥don emelt lak√≥√©p√ľletek v√©delm√©re tervezett g√°t √©p√≠t√©se, az ottani v√≠zisport-paradicsom felsz√°mol√°sa ellen.

Tiltakozunk a Mosoni-Duna torkolat√°nak √°thelyez√©se √©s annak duzzaszt√°sa ellen! Megd√∂bbentŇĎnek tartjuk, hogy a hazai v√≠z√©p√≠tŇĎk legfelsŇĎbb szintŇĪ szak√©rtŇĎinek egy r√©sze a XXI. sz√°zadban m√©g mindig a szt√°linista korszak foly√≥elt√©r√≠t√©seiben gondolkodik. Alig ker√ľlt le a napirendrŇĎl, hogy a v√≠z√ľgyi vezetŇĎk teljes szakmai s√ļlyukkal amellett √©rveltek, hogy a R√°ba viz√©t egy mesters√©gesen √©p√≠tendŇĎ csatorn√°n kereszt√ľl a Balatonba vezess√©k, most a Mosoni-Duna torkolat√°t akarj√°k √°thelyezni haj√≥zhat√≥s√°gra, gazdas√°gi okokra hivatkozva.

Mind a torkolat√°thelyez√©st, mind az √ļj torkolatra tervezett g√°tat ellent√©tesnek tartjuk a j√≥zan √©sszel, az uni√≥s V√≠z Keretir√°nyelvvel, valamint a jelenleg is hat√°lyos 1139/2004. (XII. 11.) Korm. hat√°rozattal. A Mosoni-Duna torkolat√°ban fell√©pŇĎ helyi √ľled√©kmozg√°s anom√°li√°k am√ļgy is egy mŇĪszaki beavatkoz√°s, nevezetesen a bŇĎsi v√≠zl√©pcsŇĎ hat√°sak√©nt jelentkeznek. A megold√°snak - amennyiben arra egy√°ltal√°n sz√ľks√©g van, √©s nem akarjuk, hogy a term√©szet ezt maga kezelje, - helyi szintŇĪnek kell lennie, √©s alapvetŇĎen a v√≠zkorm√°ny√°s eszk√∂zeire kell √©p√ľlnie.

Tiltakozunk a T√°t hat√°r√°ban tervezett Holcim cementgy√°r ellen, nem csak amiatt, mert az a levegŇĎt szennyezn√©, hanem mert a gy√°r k√©t v√≠zmŇĪ v√≠zgyŇĪjtŇĎj√©re telep√ľlne, kik√∂tŇĎj√©t a kutak f√∂l√© tenn√©, √≠gy vesz√©lyeztetn√© t√∂bb t√≠zezer ember iv√≥v√≠zell√°t√°s√°t. A tervezett hullad√©k√©get√©shez sz√ľks√©ges anyagok k√∂zvetlen Duna-parti √©s dunai sz√°ll√≠t√°si kock√°zatai az elfogadhat√≥n√°l nagyobbak. A t√©rs√©g Dun√°ra √©p√ľlŇĎ turisztikai √©s szabadidŇĎs fejleszt√©sei ellehetetlen√ľln√©nek itt, a Dunakanyar kapuj√°ban. T√°t √©s t√©rs√©ge √°rv√≠zv√©delm√©nek v√©gleges megold√°s√°n√°l fontos szempont az √önyi patak als√≥ szakasza eredeti √°llapotban val√≥ megŇĎrz√©se. A t√°ti Kis-Dun√°t a v√≠zerŇĎmŇĪ munk√°latait megelŇĎzŇĎ √°llapotba kell hozni a rekultiv√°ci√≥s terveknek megfelelŇĎen.

Tiltakozunk az √ďbudai-sziget be√©p√≠t√©se, √©s a felbecs√ľlhetetlen √©rt√©kŇĪ r√≥mai kori r√©g√©szeti eml√©kek elpuszt√≠t√°sa ellen! K√∂vetelj√ľk az ide tervezett fejleszt√©si koncepci√≥ fel√ľlvizsg√°lat√°t, √©s az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g sŇĪrgŇĎss√©gi elj√°r√°s√°t a ter√ľlet elad√°s√°val √©s a ker√ľleti szab√°lyoz√°si terv hat√°lyon k√≠v√ľl helyez√©s√©vel kapcsolatban. K√∂vetelj√ľk, hogy a magyar √°llam - √©lve opci√≥s visszav√°s√°rl√°si jog√°val - v√°s√°rolja vissza a Hadrianus palota ter√ľlet√©t.

T√°t, 2006. november 4.