„Ezt nem is értem. Mi az, hogy átszakad a gát?” – Tarlós István

Tarlós István főpolgármester a római-parti védműről

Tarlós István  Budapest Főváros Önkormányzatának hivatalosan oldalán (budapest.hu) reagált az atlatszo.hu internetes portálon megjelent cikkre, amelyben nyilvánosságra hozták azoknak a szakértői jelentéseknek a tartalmát, amelyek a Római- partra tervezett mobilgát átszakadása esetén kialakuló katasztrófát modellezték, és a „havária” tervet javasolták (http://www.dunacharta.hu/cikk.php?ssz=126). Tarlós a nyilatkozatában a Római-partra tervezett mobilgát rövid történeti áttekintése után a mobilgát ellenzőit – „egyes köröknek” titulálva – támadta, majd egy olyan kérdést fogalmazott meg, amit több független hírportál is érdemesnek tartott kiemelve idézni:    „Legújabban arról értekeznek, mi van, ha „átszakad a gát”? Ezt nem is értem. Mi az, hogy átszakad a gát?” 

Tarlós reakciója enyhénszólva érthetetlen, hiszen a gátszakadás vízióját nem az ellenzők találták ki, hanem az általa erőltetett mobilgát tervezői modellezték a Római-part mobilgátjának átszakadását, és ezt a tanulmányt tette közzé az atlatszo.hu. A gátszakadásról szóló tanulmány következtetéseit mellesleg Csók László, a főpolgármesteri hivatal osztályvezetője is megerősítette, mint azt az index.hu megírta. (http://index.hu/belfold/budapest/2013/05/31/tarlos_nem_erti_mi_az_hogy_atszakad_a_gat/)

Csak találgathatjuk, hogy vajon Tarlós ennyire nincs képben a dolgokkal, vagy a kommunikációs stratégiájának része, hogy szándékosan értetlenkedik? Mindenesetre két és fél évvel a 10 halálos áldozatot követelő ajkai vörösiszap tározó gátjának átszakadása után azt a kérdést feltenni, hogy „Ezt nem is értem. Mi az, hogy átszakad a gát?” – mutatja, hogy Tarlós nem csak a hazai árvizek történetével, de a közelmúlt legnagyobb hazai környezeti katasztrófájával sincs tisztában. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Ajkai_v%C3%B6r%C3%B6siszap-katasztr%C3%B3fa)

Tarlós nyilatkozata: http://budapest.hu/Lapok/Tarl%C3%B3s-Istv%C3%A1n-f%C5%91polg%C3%A1rmester-a-R%C3%B3mai-partr%C3%B3l.aspx